Nasveti za starše in učitelje

0

Nasilna dejanja, zlasti v šolah, lahko otroke zmedejo in prestrašijo. Ti se lahko zaradi tega počutijo v nevarnosti ali jih bo skrbelo. Poskrbeti morate za informacije in navodila o tem, kako se odzvati. Starši in šolsko osebje lahko pomaga otrokom z vzpostavitvijo občutka varnosti in sicer s pogovorom z njimi o svojih strahovih.

  1. Pomirite otroke, na način, da jim poveste, da so varni. Poudarite, da je šola zelo varen kraj. Pomirite njihova čustva ter jim povejte, da so vsa čustva v redu, ko se zgodi kaj neprijetnega. Naj otroci spregovorijo o svojih občutkih.
  2. Vzemite si čas za pogovor. Naj vas njihova vprašanja vodijo do tja, koliko informacij vam bodo dali. Bodite potrpežljivi in pozorni na namige, ki vam jih bodo morda želeli izdati. Nekateri otroci bodo raje to napisali ali narisali v risbi.
  3. Imejte pojasnila razvojno primerna. Predvsem mlajši otroci vključujoč prvo triado potrebujejo kratke in enostavne informacije, da bi razumeli zagotovila, da so njihove šole in domovi varni, in da so odrasli tisti, ki jih bodo zaščitili. Starejši otroci v drugi in delno v tretji triadi bodo bolj glasno spraševali o tem, ali je šola zares varna in kaj je bilo storjenega na njihovi šoli za dobro varnost. Pogovorite se z njimi o prizadevanjih šole in o aktivnostih varne šole. Delno v tretji triadi in dijaki bodo imeli že različna mnenja o vzrokih nasilja v šolah in v družbi nasploh. Delili bodo že konkretne predloge o tem, kako narediti šolo varnejšo in kako preprečiti tragedije v družbi. Pri tem poudarite vlogo, ki jo imajo mladi pri ohranjanju varne šole s konkretnimi smernicami za varnost.
Pomembno je mladim povedati, da nasilje ni nikoli rešitev za osebne težave.

Pripravil: Andrej Kovačič           E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.