Kako prelisičiti roparje in tatove?

0

V času dopustov in daljših odsotnosti od doma si tatovi in vlomilci manejo roke, saj je to čas njihovega »zaslužka«.

Večina ljudi se zaveda, da so kazniva dejanja vlomov in tatvin, pa tudi ropov, v porastu, vendar se za sodobnejše in naprednejše načine (za)varovanja svoje lastnine ne odloči, ali verjetneje, jih sploh ne pozna. Nekakšno »igro na srečo« prepusti le »klasičnemu« (za)varovanju, na katerega pred dopustniškim časom opozarjajo mediji, a nihče še ni podal drugačne, novejše rešitve, s katerimi bi bil končno občan »en korak pred roparjem«!

Ko je govora o metodah varovanja svoje lastnine, najprej pomislimo na proti vlomna vrata, sodobne ključavnice, zatiče na oknih, proti vlomne rolete, alarmne sisteme in kamere, torej na tehnično varovanje doma. Poleg teh načinov ljudje prakticirajo tudi sosedovo redno pobiranje pošte, zalivanje rož, prižiganje luči v različnih časovnih intervalih, dvigovanje in spuščanje rolet in podobnimi aktivnostmi, s katerimi bi dajali roparjem občutek, da so doma.

Strašljiv pa je podatek, da si roparji svoj cilj izberejo mnogo prej in svoj rop planirajo, cilj natančno preučijo, se seznanijo z ovirami, ki jih omejujejo pri hitrem vdoru v naš intimni dom, ter so odlično seznanjeni o času naše odsotnosti, o naših navadah, prihodu in odhodu domov, kako preživljamo vikende, celo kako dobro se razumemo s sosedi. Velikokrat vlomilce sami (ne)vede spustimo v bližino svojega doma veliko pred vlomom ali celo v prostore stanovanja (na primer, pod lažno pretvezo anketarja ali ko sprašujejo za smer poti). Podatke jim nehote in nezavedno podajamo tudi po telefonu. Izpostaviti pa gre predvsem socialna omrežja, na katerih veselo objavljamo fotografije z dopusta ali celo napovedujemo svoj dopust o vseh podrobnostih.

Slovenska policija poleg napisanih nasvetov svetuje tudi redno zaklepanje vrat in zapiranje oken, svetuje, da ključev ne puščate na »skritih mestih« kot so nabiralniki, pod cvetličnimi lončki, predpražniki, ne puščajte sporočil o vaši odsotnosti na listkih in telefonskih odzivnikih, ne puščajte orodja in drugih priročnih sredstev v okolici hiše, s katerimi bi si vlomilec lahko pomagal (tudi z lestvijo) itd.

Praksa pa žal kaže, da zadnjega nasveta policije, ki je » zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete idr.)« večina ne vzame resno ali pa jim to predstavlja izgubo časa, težavno in zamudno ter nesmiselno opravilo. Temu nasvetu v članku namenjamo največ pozornosti, saj nameravamo razložiti pomembnost in rešitev, zaradi katere boste mirnejši in varnejši.

Metode označevanja lastnine se med seboj razlikujejo po načinu, stopnji varnosti, ki jo daje sama metoda, in tudi o strošku označevanja.

Prvi izmed načinov označevanja je označevanje z UV pisalom. Gre za nevidno pisalo, ki ne vsebuje klasičnega črnila, ampak posebno tekočina, zapis pa je viden le pod UV svetlobo; uporaba je enostavna in relativno poceni, s pisalom lahko označite predmete iz papirja, lesa, blaga. UV pisalo je primerno za pisanje skrivnih sporočil, za označevanje lastnine in za preverjanje bankovcev.

Metoda v praksi ni zaživela, saj lastniku popisane lastnine ne nudi širše varnosti ali enostavneje zapisano, zapis ni obstojen, se ga zlahka odstrani ali prekrije in ne izkazuje pravnega lastništva označenega predmeta, saj se ga lahko ponaredi in zato zapis na sodišču predstavlja le oporo v dvomu ugotavljanja lastništva, ne pa tudi dejanskega stanja ter nikakor ne more biti neizpodbojen dokaz o lastništvu. Običajno takšno UV pisalo konča v rokah otrok, ki si z njim po koži rišejo svoje komične junake.

Drugi način označevanja lastnine, ki ga predlaga slovenska policija, je graviranje. Pojem je širši množici poznan, a predstavlja nekakšno »starinsko« metodo. Graviranje lahko izvedete tako, da gravirate neposredno na predmet ali pa se odločite za metodo graviranja na tablico, ki jo nato prilepite ali zavijačite v predmet. Težava se pojavi, ko predmet zaradi lastnosti ne dovoljuje gravure in ga s tem uničimo, razvrednotimo, poškodujemo; predmet je lahko tudi manjše velikosti in nanj ne morete ustrezno namestiti tablice z gravuro. Odklonilnost se pojavi tudi ob misli, da moramo vreden predmet fizično prenesti v atelje, kjer mojster opravi gravuro in tam čaka na naš prevzem. Običajno graviranje sicer ne predstavlja visokega stroška, vendar nimajo vsi predmeti tehničnih lastnosti, ki bi dovoljevali graviranje. Telefoni, računalniki in tablice so občutljivi in na njih običajno graviramo z laserjem, to pa je cenovno višji strošek. Enaka težava kot pri UV pisalom je verodostojnost gravure, saj za samim uporabnikom ne stoji nikakršen register, ki bi izkazal, da je gravura prav vaša, lastniška. Ne pozabimo, da se predmet, ki je graviram, lahko odločimo tudi prodati, takrat pa bo odstranitev gravure lahko poškodovala ali celo uničila predmet.

Metoda, ki je sodobna, moderna, varna, skoraj futuristična je označevanja lastnine, ki neizpodbojno izkazuje vaše lastništvo, je forenzično označevanje lastnine s sintetičnim DNK in mikro pikami; tako označevanje lastnine je v tujini poznano in uporabljano vrsto let in dosega visok standard varstva lastnine. Laično napisano gre za različna sredstva, ki so namenjena označitvi različnih predmetov, odvisno od lastnosti predmeta samega. Za označevanje predmetov v vašem domu strokovnjaki svetujejo uporabo tekočine, ki vsebuje sintetični DNK in mikro pike. Z aplikatorjem se na želeno mesto nanese prostemu očesu nevidna tekočina, ki je vidna le pod UV svetlobo ter vsebuje sintetični DNK zapis (posebna koda, ki je lastna le vam) in mikro pike. Ob nakupu te tekočine se uporabnik registrira v brezplačni mednarodni bazi in vnese fotografije označenih predmetov, kode, šifre in druge identifikacijske podatke; baza uporabniku služi le kot sredstvo dodajanja in brisanja označenih predmetov, torej za interno uporabo, policija pa ima ob prijavi ukradenega predmeta dostop do baze 24/7 in lahko ob najdbi vašega predmeta lastnino takoj vrne lastniku, brez dolgotrajnih izkazovanj lastništva in brez dodatnih stroškov pregona kriminalca.

Dodana vrednost te metode je v postavitvi oznak in nalepk, da je lastnina v vašem domu označena s sintetičnim DNK. Raziskave kažejo, da je na območjih, kjer je bila lastnina označena s sintetičnim DNK in mikro pikami, upadejo tovrstna kazniva dejanja za skoraj 90%, torej, zagotovo odvrača kriminalce od kraje v vašem domu.

Označevanje je cenovno ugodno in zelo dostopno vsakemu občanu, nemogoče jo je odstraniti, celo zažgati ali izbrisati v celoti, sploh pa ne na način, da se ukradeni predmet ne bi poškodoval (s tem pa izgubi vrednost in za preprodajo ni zanimiv). Metoda vam z bazo nudi register, ki vas skoraj prisili k popisu vredne lastnine. V sodnih postopkih označba velja kot neizpodbojen dokaz, v Sloveniji pa je že bila izdana obsodilna sodba na podlagi dokaza v obliki sintetičnega DNK in mikro pik. Ob prodaji enostavno vstopite v bazo in vpišete prenos tega predmeta, s kodo, na kupca.

Forenzično označevanje na žalost pri nas še ni razširjeno, vendar je uporaba v porastu; zasledili smo označene parkomate podjetja LPP (Ljubljanski potniški promet) in SŽ (slovenske železnice), nekaj oznak tudi v Kliničnem centru Ljubljana.

Pomembnost označevanja lastnine, s predhodno opravljenim popisom lastnine z vsemi podatki za identifikacijo, je ključnega pomena ravno pri iskanju storilca in kasneje pri pregonu; policisti imajo težave ravno v trenutku, ko ukradeno blago sicer zaplenijo, vendar ga samo na podlagi opisa in izjave »to je moje« ne smejo vrniti oškodovancu, ukradeno blago pa tako ostane pri kriminalcu.

Z metodami označevanja in popisom premoženja si olajšamo tudi drugačne, morebitne neugodne situacije, kot so na primer težave pri delitvi premoženja ali v postopkih dedovanja.

Osveščanje občanov bi morala biti ena od ključnih nalog policije in organov (mestnih) občin, saj z informiranjem in zavedanjem neizogibno postajamo bolj pozorni in previdni.

Tema varovanja doma in premoženja naj ne bo le ena izmed tem v poplavi člankov le ob času »morja in sonca«, ampak vsakodnevno in intenzivno obveščanje javnosti o možnostih in načinih varovanja.

Špela Nanut                                                                                                  E: info@varensvet.si

Naslovna fotografija: Pixabay

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.