Delo varnostnikov v begunskih centrih v Nemčiji

0

Obvladujejo vse izzive pri varovanju beguncev

Ali je Nemčija obljubljena država za varnostnike in kakšni so pogoji za delo varnostnega osebja v begunskih centrih je za hrvaško revijo Zaštita, pojasnil varnostnik Saša Santini iz Zadra (Hrvaška), član strokovne skupine IBA Hrvaška, podružnice Mednarodnega združenja telesnih stražarjev.

Santini je trenutno zaposlen v eni izmed nemških lokalnih varnostnih agencij, ki je angažirana neposredno od nemških oblasti za varovanje begunskih centrov. Agencija izvaja varovanje na področju zvezne pokrajine Baden-Württemberg, in ”pokriva” 25 begunskih centrov različnih velikosti, kjer se nahaja od štiri do pet tisoč beguncev in migrantov. V posameznih kampih, ki so po velikosti veliki kot tri nogometna igrišča, je nameščenih od 150 do 250 ljudi.

Saša Santini

Foto: osebni arhiv / Saša Santini

Postopki za pridobitev dela varnostnikov iz tujine

Formalni zakonski postopki za delo v Nemčiji na področju varovanja so naslednji:

Potrebna minimalna stopnja znanja nemškega jezika je B2. Prav tako je potrebno potrdilo o nekaznovanosti prevedeno v nemški jezik, z odrejenim tečajem za pridobitev odobritve za delo v sektorju zasebnega varovanja v Nemčiji (Unterrichtung 34a) ali neposredno opravljen državni izpit (Sachkundenpruffung 34a). Medtem, ko delovno dovoljenje za državljane članice EU ni potrebno. Potem, ko opravite zakonske postopke za pridobitev dela, je razporeditev na delovno mesto odvisno od vaših individualnih sposobnosti in znanja, ali in od potrebe delodajalca.

Santini je pojasnil tudi glede plačila za delo varnostnikov v Nemčiji. Po njegovih besedah je plača varnostnika regulirana glede na tarifne dogovore v zveznih pokrajinah v kateri delate.

Veliko je odvisno od individualne narave in podjetja za katerega delate, oz. več kot imate znanja, veščin in usposobljenosti, vam je plača večja. Zraven tega obstajajo tudi olajšave za zaposlene, ki imajo družino, ter otroški dodatki za otroke in druge ugodnosti, ki jih nudi nemška zakonodaja. Urna postavka se giblje od 8,50 EUR, pa vse do 16,50 EUR za delo na področju varovanja begunskih centrov. Prav tako je tudi drugo delo na področju varovanja regulirano s tarifnimi dogovori, ter spet odvisno od pokrajine in podjetja v katerem ste zaposleni.

Oprema, katero uporabljajo varnostniki se deli na osebno in na opremo varnostne službe. Od osebne opreme lahko po zakonu uporabljajo teleskopsko palico, solzivec, lisice za začasno zadržanje osebe, zaščitno obleko proti ubodu z nožem. Nekateri varnostniki lahko z dovoljenjem za nošenje orožja posedujejo kratkocevno strelno orožje.

Od opreme varnostne službe lahko uporabljajo sredstva tehnične in mehanske zaščite, kot tudi pomožna sredstva za pregled oseb in vozila.

Pri opravljanju nalog varovanja se varnostniki najbolj pogosto srečujejo z vsemi oblikami kršenja javnega reda in miru, s fizičnim nasiljem oz. obračuni, neupoštevanjem hišnega reda v kampu, s prepovedano preprodajo alkohola in drog.

Postopki vseh vrst je vsakodnevno opravilo varnostnikov v begunskih kampih. S kvalitetnim izvajanjem nalog varovanja in z dobrim sodelovanjem lokalne policije, je delo lahko dobro opravljeno.

Sistem varovanja begunskih centrov in struktura zaposlenih

Sistem varovanja je organiziran za vsaki kamp posebej, in ni posebne šablone po kateri bi se delalo. Pri prevzemanju varovanja določenega kampa, se opravi varnostna ocena varovanega prostora. Na temeljih, na katerih se pripravi načrt varovanja se predpiše število varnostnikov in sistem tehnične zaščite, ter ostala navodila in postopke, ki so potrebni. Hierarhija v varnostni službi kampa je predpisana v internih aktih agencije za katero varnostniki delajo. Delovni čas je v povprečju od 8 do 12 ur, odvisno o delovnem mestu.

Varnostna agencija v kateri dela varnostnik Santini je kadrovsko zelo izbirna, a struktura zaposlenih je zelo raznolika. Med sodelavci so nekdanji in sedanji vojaki, pravosodni policisti, mejni policisti, telesni stražarji, bivši pripadniki specialnih enot itd. Nemški zakon namreč omogoča vsem, da lahko delajo kot varnostniki izven svoje redne službe, kot dodatni zaslužek. Kar se tiče nacionalne strukture je največ nemcev, medtem ko jih je precej tudi iz vseh delov EU. Kadrovska struktura je tako odvisna od delodajalca in zahtev dela, ki se opravlja. Dela je veliko za vse nivoje usposobljenosti, tako da lahko vsak najde delo, ki mu ustreza, glede na svoje veščine in sposobnosti.

Glede izkušenj z delom v begunskem kampu gre za zelo raznolikost, kajti ni pravila, kako se bodo ljudje v begunskem kampu obnašali. V vsakem kampu obstajajo različni profili ljudi in njihovih usod, zaradi katerih so se znašli v trenutni situaciji. Delijo se v glavnem po nacionalni osnovi in državah iz katerih prihajajo. Vsi so v kampih z različnimi namerami in pričakovanji. Nekateri zato, ker resnično potrebujejo pomoč in zatočišče, medtem ko so tudi takšni, z ne ravno plemenito naravo, in pri tem predstavljajo potencialno nevarnost za vse okoli sebe.

Ljudje, kateri imajo dobre namere, se praviloma držijo reda in spoštujejo zakone in pravila, medtem ko drugi poskušajo izkoristiti vse priložnosti za dosego svojega cilja.

Za konec je Santini omenil še svoje načrte za delo v Nemčiji, v kateri želi še ostati, saj so pogoji za delo dobri in je zadovoljen. Ker je profesionalec, se ne ukvarja s komentarji glede odnosa domačinov do beguncev.

Kakšne pogoje ponuja Pond Security Service za delo v Nemčiji na področju varovanja?

Posebne ugodnosti, ki jih ponuja svojim bodočim zaposlenim so urna postavka v znesku od 9,00 do 12,00 EUR bruto, z dodatkom za nočno delo, za delo preko vikenda in praznike in za nadurno delo. Stroške v znesku od 425,00 EUR na začetku prevzame delodajalec in ga kasneje zaposleni odplačuje v devetih obrokih od začetka dela. Delodajalec omogoči nastanitev za prve tri mesece, in sicer je prvi mesec na svoje stroške, ostala dva meseca na stroške zaposlenega v višini 350,00 EUR na osebo, ter stimulativen in reden dohodek z možnostjo napredovanja.

Pogoji, ki jih potencialni zaposleni morajo med drugim še izpolnjevati so polnoletnost, minimalno osnovnošolska izobrazba, mentalna primernost, spretnost in odgovornost za delo v družbeni okolici, komunikativnost in prijaznost, pripravljenost za timsko delo, osnovno znanje angleškega jezika A 2 (pisno in govorno), znanje pri delu z računalnikom (osnove MS Office & Internet) in potrdilo o nekaznovanosti, ki ni starejše od treh mesecev. Delovne izkušnje na enakem ali podobnem delovnem mestu so zaželjene, niso pa pogoj.

Povzeto po objavi v hrvaški reviji Zaštita

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.