Adriano Busà, ustanovitelj in direktor organizacije World Ju-Jitsu Corporation (WJJC) in ANS SAS – Special training service

0

Ste ustanovitelj in tehnični direktor korporacije WJJC in ANS SAS – Special training service. Ali nam lahko predstavite svojo pot na področju borilnih veščin?

Z borilnimi veščinami se ukvarjam že več kot 35 let. V letu 1981 sem kot otrok začel trenirati judo. Kasneje, ko sem že nekaj let tekmoval, sem dojel, da me ta disciplina ne zadovoljuje popolnoma. Imel sem modri pas v judu in se odločil, da začnem trenirati nekaj za kar sem mislil, da bi bilo bolj primerno moji naravi. Kot najstnik sem začel obiskovati zelo znano boksarsko šolo v mojem mestu. Po zelo intenzivnih treningih sem ponovno ugotovil, da tudi boks ni to, kar bi zadovoljilo moje potrebe. Začel sem raziskovati borilne veščine in jih do leta 1991 preizkusil kar nekaj, ko sem v fitnes klubu, ki sem ga obiskoval, gledal lekcijo Ju-Jitsa. Takoj sem spoznal, da je to tisto, kar sem vedno iskal. Od takrat sem se popolnoma posvetil treningom Ju-Jitsa. Ko sem pridobil črni pas sem postal tehnični direktor mesta Firence (ITA) in po kratkem času državni predsednik mednarodne zveze, v katero sem bil vključen. Začel sem potovati v tujino, predvsem v Anglijo, da bi poglobil svoje znanje in pridobil nove izkušnje na področju Ju-Jitsa. Pri tem sem spoznal tudi vojaške in policijske inštruktorje. Sedaj sem predstavnik Svetovne Ju-Jitsu korporacije po vsem svetu. Imamo pridružene šole v Evropi, Ameriki, na Bližnjem vzhodu, ki poučujejo in razvijajo Ju-Jitsu, Kobudo in profesionalno samoobrambo ter usposabljanje za policijo in vojsko.

Ju-Jitsu Wjjc Shodai Soke Adriano Busà in Bruxelles European Commission Centre Varensvet.si

Foto: WJJC

V Italiji usposabljate tudi pripadnike vojske, policije in drugih varnostnih struktur.  Ali nam lahko kaj več poveste o oddelku ANS SAS – Special training service?

Gre za posebni oz. strokovni oddelek Svetovne Ju-Jitsu korporacije za neposredno bojno usposabljanje policije in vojske. V Italiji STS upravlja Nacionalna agencija za varnost (ANS S.r.l.), ki se nahaja v Svetovnem Ju-Jitsu centru, kjer je tudi sedež Svetovne Ju-jitsu korporacije. Poleg posebnega usposabljanja za policijo in vojsko, STS ponuja tudi protokole za usposabljanje civilistov na področju samoobrambe.

STS Professional self defense Founder Adriano Busà and Military Varensvet.si

Foto: WJJC

Vaša organizacija je pred leti prejela akreditacijo Regione Toscana in mednarodno potrjeno kakovost. Kaj vam pomeni takšno priznanje?

Akreditacija od regionalnega telesa, nam daje dodano vrednost v smislu splošne prepoznavnosti naše strokovnosti od lokalnih inštitucij. Standard ISO 9001 nas vodi k strokovnemu vodenju in razvoju naših izobraževalnih protokolov. Trenutno smo edina agencija v Italiji, ki ima v lasti tovrstne protokole. Strokovnost, ki smo jo najprej zgradili na nacionalni ravni in, ki jo sedaj širimo v tujino je bila prepoznana s strani evropskih institucij, ki so izbrale Svetovno Ju-Jitsu korporacijo, da zastopa Ju-Jitsu, Kobudo in samoobrambo za strokovne sektorje po vsej Evropi. Osebno sem pridobil naziv profesorja in vstopil v profesionalni register z 8. stopnjo plus EQF (Evropski okvir za kvalifikacije).

Ju-JItsu Wjjc Soke Adriano Busà 8th Level EQF European Qualification Framework Varensvet.si

Foto: WJJC

Ali so vaši programi primerni za samoobrambo za državljane/civiliste (ženske in mlade)?

Kot že povedano, naši programi treningov (Ju-Jitsu in STS) prav tako ponujajo treninge samoobrambe za civiliste, tako za moške, kot za ženske. V programih vključujemo posebno usposabljanje za ženske.

STS Professional Self Defense Founder Adriano Busà Carabinieri Varensvet.si

Foto: WJJC

Kakšni so vaši načrti za prihodnost z World Ju-Jitsu Corporation (WJJC) in ANS SAS – Special trainin service?

Moj glavni cilj je vedno bil in vedno bo, dati možnost vsakemu, ki bi se želel naučiti ali izboljšati svoje veščine z učenjem profesionalne samoobrambe (Ju-Jitsu ali STS). Ju-Jitsu je namenjen spoznavanju samega sebe in nam pomaga odkriti naše meje ter okrepiti svoje šibke točke oz. slabosti. Moji načrti z Svetovno Ju-Jitsu korporacijo in STS so promovirati naš Ju-Jitsu stil in STS metode po vsem svetu. Na ta način želimo dati možnost vsem, ki želijo širiti naša načela in se zanimajo za poglabljanje znanja naših programov.

Ju-Jitsu Wjjc Shodai Soke Adriano Busa Varensvet.si

Foto: WJJC

Patricija Bukovinski, Andrej Kovačič                                      E: andrej.kovacic@varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.