1. Izobraževalni kamp mladih kadrov za varnost, Pokljuka 11.-13. julij 2016

0

Slovensko združenje za varen svet je v sodelovanju IVK Inštituta za varnostno kulturo izvedlo 1. Izobraževalni kamp mladih kadrov za varnost. Izobraževanje je potekalo od 11.-13.7.2016 v vojaškem objektu Rudolfa Badjure na Pokljuki, in so ga omogočili Detektivsko varnostna agencija, Center vojaških šol GŠSV in Ministrstvo za pravosodje.

Udeleženci izobraževanja so se prvi dan srečali s področjem detektivske dejavnosti, kjer sta predstavnika Detektivsko varnostne agencije predstavila aktivnosti detektivov, ter opremo, ki jo uporabljajo pri svojem delu. Detektivka in telesna stražarka Bernarda Škrabar in Matej Vražič sta predstavila tudi nekaj zelo zanimivih primerov iz prakse, kar je še dodatno popestrilo predavanje.

Udeleženci so v reševanje dobili tudi konkreten preiskovalni primer, ko je iz pisarne izginil prenosni računalnik. Pri tem so imeli priložnost pokazati svoje teoretično kriminalistično znanje.

pripomočki detektiva

Foto: arhiv IVK

Udeleženci kampa so se seznanili tudi s področjem osebne varnosti in samoobrambe, kjer je Andrej Kovačič predstavil vidike osebne varnosti in kako biti varen oz. se izogniti nevarnostim fizičnega nasilja.

Andrej Kovačič IVK 2

Foto: arhiv IVK

V popoldanskem času so se udeleženci kampa udeležili tudi pohoda, ter se v večernih urah ob 1. obletnici Slovenskega združenja za varen svet posladkali še s torto.

Slovensko združenje za varen svet 1. obletnica

Foto: arhiv IVK

Drugi dan smo gostili naslednjega strokovnjaka za varnost in sicer je bil z nami gospod Simon Savski, svetovalec za varnost z Ministrstva za pravosodje, ki je izvedel predavanje na temo Ocenjevanja ogroženosti.

Simon Savski Slovensko združenje za varen svet

Foto: arhiv IVK

Predavanje je temeljilo na tem, kako se lotimo ocenjevanja ogroženosti določenega objekta oz. območja in pri čem moramo biti še posebej pozorni.

predavanje Simon Savski 2

Foto: arhiv IVK

Udeleženci kampa so imeli priložnost tudi streljanja z Airsoft pištolo.

streljanje

Foto: arhiv IVK

Tretji dan je predavanje izvedel mag. Gregor Jazbec, ki je bil tudi strokovni svetovalec vodji izobraževanja. V svojem predavanju je obravnaval temo vodenja in delovanja skupin v kriznih razmerah, ter tehnike priprave skupine na delovanje v kriznih razmerah.

predavanje Gregor Jazbec

Foto: arhiv IVK

Predstavljeni so bili tudi zgodovinski, a konkretni primeri in analize delovanja vojaških enot, ki so jih vodili neizkušeni in povsem neprimerni poveljniki. Zaradi neustreznega poveljevanja in vodenja enot je končni rezultat običajno neučinkovito delovanje in njen razpad.

predavanje Gregor Jazbec 2

Foto: arhiv IVK

Najboljši udeleženec po izboru komisije je bil David Sluga, podiplomski študent Fakultete za varnostne vede Univerza v Mariboru, ki je prejel tudi priznanje.

prejemnik priznanja David Sluga

Foto: arhiv IVK

Vsi udeleženci kampa so v treh dneh pokazali izjemno angažiranost in veliko znanja, ki ga želijo dopolnjevati še s prakso in z izkušnjami iz delovnega okolja.

Vsi udeleženci so v spomin na izobraževanje prejeli tudi majice in potrdilo o udeležbi na izobraževanju.

Sponzor: podjetje Perunika varnost d.o.o.

perunika varnost Varensvet.si

Deli z ostalimi.

Komentarji so onemogočeni.